Judy Blume spreekt “Ben je daar, God? Het is Margaret-film

Het kenmerkende boek van Judy Blume werd voor het eerst gepubliceerd in 1970. (Foto: Getty Images; Illustratie door Aisha Yousaf, Yahoo)

Het heeft lang op je gewacht ben je daar god ik ben het Margaret Film, die vrijdag in de bioscopen draait – meer dan een halve eeuw nadat het boek voor het eerst werd gepubliceerd.

De eerste gebeurtenis waarmee het begon, was toen Kelly Fremon Craig een brief schreef aan auteur Judy Blume met het verzoek het aan te passen. Die van haar was natuurlijk niet het eerste teken van interesse uit Hollywood. Maar Blume, die andere aanbiedingen had afgeschreven, was dit keer wel geïnteresseerd.

Craig vertelt Yahoo Entertainment dat ze Blume een brief heeft gestuurd na het herlezen van de klassieker over een 11-jarig meisje dat door de puberteit gaat en alle vreugde en hartzeer die daarbij horen.

“Als volwassene werd ik er steeds weer door weggeblazen en op allerlei nieuwe manieren – er waren dingen die ik de eerste keer dat ik het las niet begreep”, zegt Craig. “Als kind voelde ik gewoon zo diep dat het een film moest worden. En dus sms’te ik Judy en vertelde haar ook hoeveel ze voor me betekende sinds ik haar vond toen ik 11 was.

De bende eruit

De bende eruit ben je daar god ik ben het Margaret“- Actrice Kathy Bates, schrijfster Judy Blume, regisseur Kelly Fremon Craig en actrices Abby Ryder Fortson en Rachel McAdams – poseren op de set. (Foto: Dana Hawley/Lionsgate/Courtesy Everett Collection)

James L. Brooks, de producer achter televisieseries als De Mary Tyler Moore-show En De simpsons en films zoals tederheid voorwaarden En Uitgezonden berichtenZij was ook aan boord. Hij en Craig hadden samengewerkt aan haar regiedebuut in 2016 De rand van zeventien. In deze film speelde Hailee Steinfeld de 17-jarige Nadine, die worstelt met alle slechte kanten van de middelbare school, inclusief haar beste vriendin die een relatie heeft met haar broer.

Het bleek dat Blume het erg leuk vond De rand van zeventiendie Craig ook had geschreven, en ze was een Brooks-fan.

“En ik had zoiets van, ja, laten we praten”, zegt Blume tegen Yahoo Entertainment.

Dus ze waren weg, maar de druk begon nog maar net.

“Binnen zeer korte tijd”, zegt Brooks, “zei ze dat we de film konden maken, en vanaf dat moment was het probleem om Judy goed te krijgen. Dat was een last die ik nooit heb gehad bij het maken van een film, omdat je niet met jezelf zou kunnen leven als je Judy in de steek zou laten met hoe deze film bleek. Ik bedoel, dat was de hele tijd bij me en dat maakte het erg moeilijk.

De roman is tenslotte populair, met talloze onderscheidingen en generaties enthousiaste lezers. Op Goodreads schreven enthousiastelingen over het opnieuw lezen van het boek en het kopen voor hun nichtje of dochtertje. “Judy Blume-boeken maakten geen deel uit van mijn jeugd. Na het lezen van dit boek, wou ik dat ik het had kunnen lezen toen ik een beïnvloedbaar 11-jarig meisje was’, schreef een fan. begrepen.”

Zowel Blume als Craig hebben gemakkelijk toegang tot hun herinneringen aan die tijd.

Blume herinnert zich dat ze zichzelf vaak vergeleek met haar vrienden, wat Margaret deed over zaken als de grootte van haar borsten (ze legt uit dat ze plat zijn) en of ze ongesteld was (ze heeft er geen).

Judy Blume spreekt op 17 april in Annabelle's Book Club LA in Studio City, Californië (Foto: Victoria Sirakova/Getty Images)

Judy Blume spreekt eerder deze maand in Annabelle’s Book Club Los Angeles. (Foto: Victoria Sirakova/Getty Images)

“Ik was de nieuwste ontwikkelaar in mijn klas”, zegt Blume. “Dus ik loog. Ik zei tegen mijn vrienden: ‘Ja, ik ben ongesteld geworden.’ Ik loog. En ze zeiden: ‘Laten we eens voelen of je een maandverband draagt.’ En zo droeg ik het naar school.”

Ze ging ook all-in.

“Ik prikte in mijn vinger om wat bloed te krijgen en deed het op het kussentje voor het geval ze dat ook wilden zien”, geeft ze toe. “En toen kon ik het niet vieren toen ik het eindelijk haalde op 14-jarige leeftijd, omdat ze dachten dat ik het al had.”

Actrices Abby Ryder Fortson, Katherine Mallen Kupferer, Elle Graham en Amari Alexis Price brengen de beroemde tot leven

Actrices Abby Ryder Fortson, Katherine Mallen Kupferer, Elle Graham en Amari Alexis Price brengen de beroemde “we moeten, we moeten, we moeten onze buste vergroten”-scène tot leven. (Foto: Lionsgate/Courtesy Everett Collection)

Craig vindt zulke momenten tijdloos, of het nu 1970 is toen het boek verscheen of 2023.

“Ik denk dat de ervaring van dat deel van je leven in de loop van de decennia niet echt verandert – je voelt je hetzelfde als je moeder, weet je, 30 jaar geleden of wat dan ook, toen ze haar menstruatie kreeg en ze door al die dingen ging dingen”, zegt ze.

Rachel McAdams, die de moeder van Margaret speelt, Barbara, plant al de dag waarop haar 2-jarige dochter klaar zal zijn voor het boek. Ze liet Blume een kopie ondertekenen en ze is ook van plan haar dochter de kopie te geven die ze gebruikte om de film te maken. De zoon van McAdams, geboren in 2018, leest ook Judy voor.

“Dus we zijn allemaal Judy-fans in mijn huis”, zegt McAdams, wiens partner scenarioschrijver Jamie Linden is. “Ik denk dat het later voor hen net zo indrukwekkend zal zijn als voor kinderen die naar deze film komen kijken en voor ouders die het boek lezen. Ik denk dat het een bewijs is van Judy en haar genialiteit dat ze zoiets stils heeft geschreven, zo diep resoneert met mensen en universele kwesties behandelt waar we ons nooit over zouden kunnen uitspreken die niet altijd op die manier worden behandeld.

ben je daar god ik ben het Margaret draait vanaf vrijdag 28 april in de bioscoop.

– Rapportage door Kaitlin Reilly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *