Ashley Judd blikt terug op het ‘onherstelbare verlies’ van moeder Naomi een jaar na de dood van de countryster

Ashley Judd blikt terug op de dood van moeder Naomi een jaar later. (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP, Bestand)

Ashley Judd markeert een jaar zonder haar moeder, countryster Naomi Judd. De matriarch van Judds pleegde op 30 april 2022 op 76-jarige leeftijd zelfmoord nadat hij worstelde met een psychische aandoening.

In een essay getiteld Ashley Judd: Een jaar van verdriet en leren zonder mijn moedergepubliceerd door Time.com op zaterdag, de Dubbel gevaar ster vertelt over het rouwen om haar moeder en het ervaren van mijlpalen tijdens haar afwezigheid.

“Eerder deze maand beleefde ik mijn eerste verjaardag zonder haar, een overgangsritueel dat iedereen meemaakt bij de dood van hun ouders”, schrijft Judd, die op 19 april 55 jaar werd. “In de winkel waar mama en ik onze kaarten plukten, las ik de verjaardagskaarten van ‘Aan dochter’ en stelde ik me voor wat mama me zou hebben gegeven: ze koos altijd de smakeloosste en meest expressieve, onderstreepte de delen die ze het meest beschouwde. veelbetekenend, en natuurlijk schreef ze haar eigen bericht gericht aan “Sweetpea”. Ik voelde haar liefde bij het lezen van de kaart waarvan ik dacht dat ze die had gekozen. Een mooie auw. En ik herinnerde me hoe mama elk jaar op mijn speciale dag vertelde over mijn geboorte en met de liefste glimlach deelde hoe ze zich voelde toen ze me voor het eerst vasthield, hoe ik rook en wat een simpele baby ik was.”

Judd deelt ook dat ze onlangs ‘in heilige aanwezigheid begon te zitten’ met de spullen van haar moeder, van tientallen jaren oude planners tot ‘haar rode haarlokken in haar borstel’.

“Deze intieme uitwisseling met de privésfeer sterkt me”, schrijft ze. “Ze doen me denken aan het innerlijke landschap van de ziel van mijn moeder, het onschuldige landschap van God, op de een of andere manier onaangetast door de geestesziekte die haar leven teisterde. En ze roepen het uitnodigende geluid op van de stem van mijn moeder, die als klokken rinkelde telkens wanneer ze me op blote voeten haar veranda op zag lopen.

De overleden zangeres – die samen met oudere dochter Wynonna Judd een countryster werd als de helft van de Judds – heeft veel geleden in haar leven, merkt haar jongste kind op. Judd pakt elk onrecht aan, van seksueel misbruik door haar oudoom op 4-jarige leeftijd, tot verkrachting en intiem partnergeweld, tot intimidatie op het werk terwijl ze haar twee dochters opvoedde als alleenstaande moeder.

“Deze aanvallen en verwondingen, waarvan ze nooit is genezen, bleven een bron van onopgeloste pijn en voedden haar geestesziekte”, merkt de actrice op. “Toch deed ze haar best om terug te vechten met haar vaardigheden. In gesprek verklaarde ze #MeToo; in haar dagboeken schreef ze het; en in collages die ze in therapie maakte, drukte ze haar trauma uit in Technicolor.”

De zangeres, schrijft Judd, deelde haar “afschuw” over kwesties als mannelijk geweld en de sekshandel. Judd, die nauw betrokken is geweest bij de #MeToo-beweging nadat ze zich had uitgesproken over de in ongenade gevallen producer Harvey Weinstein die haar carrière deed ontsporen, belooft de strijd namens haar moeder voort te zetten.

“Namens haar zal ik ‘brutaal’ blijven, zoals ze me noemde, in mijn oprechte, krachtige strijd voor vrijheid van het mannelijke recht op vrouwelijke lichamen”, schrijft ze. “Aangezien april niet alleen de verjaardag van haar dood is, maar ook de Sexual Assault Awareness Month, zal ik haar eren met het accepteren van de Lifetime Igniting Impact Award van World Without Exploitation, die werkt aan het creëren van een wereld waarin niemand wordt gekocht, verkocht of verkocht. Ik zal blijven pleiten voor het gelijkheidsmodel dat ervoor pleit om sekskopers, pooiers en bordeelexploitanten verantwoordelijk te houden voor hun eisen ten aanzien van kwetsbare menselijke lichamen, mensen die volledige decriminalisering willen van seksaankopen, bordeelhouders en souteneurondersteuning – wat in de hele wereld is gesuggereerd. land – verbijsterde moeder. Dit maakt deel uit van mijn toewijding aan haar nalatenschap en een manier om de diepte van onze relatie te eren, zowel als haar kind als als mede-overlevende.

Gezien de invasieve manier waarop details over de dood van haar moeder zijn gerapporteerd, belooft Judd ook “het handelsmerk van mijn moeder te kanaliseren” door campagne te voeren voor privacywetten voor gezinnen “overleden door.” Suicide Devastated”, inclusief “meer verantwoorde rapportage”.

“Het is niet ethisch of fatsoenlijk om het soort invasieve details over dood door zelfmoord te publiceren die na haar dood in gedrukte vorm en op internet zijn verschenen”, voegt Judd toe, co-auteur van de American Foundation ontvangt Suicide Prevention voor hun werk om de stigmatisering te destigmatiseren. geestesziekte.

“Dit is een prijs die ik nooit had willen ontvangen, maar wel een die ik op mijn knieën zal accepteren, bloederig als ze zijn na een jaar van vallen, kruipen en opstaan”, schrijft ze.

Volgens Judd zal Mercy Community Healthcare van Franklin, Tennessee, haar nieuwe instelling voor geestelijke gezondheidszorg een naam geven ter nagedachtenis aan haar overleden moeder. Het centrum behandelt achtergestelde gemeenschappen en biedt gespreide betalingen, waarvan de ster zegt dat het “een balsem” zou zijn voor haar moeder, die boos was dat “mensen gewond raakten en geen toegang hadden tot de zorg die ze had.”

Judd beëindigt haar essay door te vertellen hoe ze ‘leerde hoe ze het onvervangbare verlies van mijn moeder kon brengen om haar nalatenschap te dienen’. Als zodanig kanaliseert ze haar verdriet om te pleiten voor zaken die de overleden zanger dierbaar zijn.

“Ik werd getroost door het werk dat ik deed om mijn moeder te herdenken en door de velen die ook binnenkwamen en hun verdriet met mij deelden”, schrijft ze. “Hoewel niemand ons verdriet voor ons kan doen, is het ook waar dat niemand van ons het alleen hoeft te doen.”

Als jij of iemand die je kent zelfmoordgedachten heeft, bel dan 911 of bel de National Suicide Prevention Lifeline op 988 of 1-800-273-8255 of sms HOME naar de Crisis Text Line op 741741.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *